letöltés

Húsvéti tojás

Eastern egg” – azaz húsvéti tojás, így hívják angolul a különböző számítógépes programokban fellelehető titkos/rejtett funkciókat. Az ünnepekre való tekintettel megosztunk veletek 3 ilyen húsvéti tojást a Preziből:

1. A saját dizájn:
Biztos gondolkoztál már rajta, hogy hogyan lehet 15-nél több betűtípust beszúrni, vagy éppen egyedi vastagságot megadni a prezis vonalaknak. Hogy lehet színátmenetes hátteret beállítani? Hogyan lehet legömbölyíteni a kereteket. A kulcs a CSS-editor.
Ha megnyomod a CTRL+SHIFT+C kombinációt, előugrik egy speciális kódsor. Egy nagyon részletes, de sajnos angol nyelvű leírást elérhetsz itt. A mi magyar nyelvű megoldásunkat kifejezetten a betűtípus kérdésre pedig itt!

2. Prezi magyarul:
Ha az oldal aljára görgetsz, átválthatsz magyar nyelvre. Így már a szerkesztő felületen is dolgozhatsz magyar szavakkal. Könnyebben kiismered majd magad és gyorsabban megy a szerkesztés is. De az érdekesség nem itt van! Ha elkezded felfedezni az oldal egyes elemeit – amit javaslunk – akkor találhatsz kreatív és vicces fordításokat is. Íme egy közülük:

Screen Shot 2014-01-24 at 13.45.16

3. A tükrözés:
Erről már írtunk egyszer – és bár apróság, de sokszor jól jön. A prezentáció során egyik leggyakrabban használt képszerkesztés funkció: a tükrözés. Nos, erre nincs külön gomb a kezelő felületen, de ha leütöd a CTRL+SHIFT+D billentyűkombinációt, máris megtörténik az aktus! :-)

Ne feledd, csak kreatívan!

A PreziMagyarul Team


5%, aki csak Prezit használ

Egy 2013-as felmérés szerint a magyar kis, közép és nagyvállalatokban az embereknek egyelőre körülbelül 5%-a az, aki csak és kizárólag Prezit használ prezentáláshoz. A túlnyomó többség 68% kizárólag PowerPoint-tal vagy KeyNote-tal ad elő – a maradék 27% pedig váltogat a dia-alapú és a zoom-olós vizualizációk között.

Főleg a kis cégeknél hódít a Prezi – az 1000 fő feletti vállalatoknál jól érezhető törés van. Talán a kötelező céges template-ek (amik természetesen még PPT-ben készültek), vagy a szigorú elvárások azok, amik felelőssé tehetőek ezért. Ennek ellenére az utóbbi egy évben nem egy nagy cég felsővezetése döntött úgy, hogy itt az ideje legalább nekik kitanulni a zoom-olás fortélyait. Lehet, hogy felülről fog beépülni a céges kultúrába a mind-map alapú előadás technika?

Screen Shot 2014-01-02 at 16.55.37

Az előadás gyakorisága is számít. Aki ritkábban ad elő, kevésbé hajlamos a Prezire – talán nem mer kockáztatni, vagy egyszerűen még csak nem találkozott a termékkel. Mindenesetre a legtöbbször a hetente egyszer előadók azok, akik úgy döntenek, hogy beépítik a zoom-olást az előadói eszköztárukba.

Screen Shot 2014-01-02 at 17.01.34

Kíváncsian várjuk, hogyan alakulnak ezek a számok a következő évben!
Addig is tanuljatok ti is Prezizni, töltsétek le az ingyenes kézikönyvünket! :-)

PreziMagyarul Team


Hogyan animálj?

Előtűnés animáció lépései:
1. Tedd keretbe az össze elemedet!
2. Menj “EDIT PATH” módba!
3. Add meg útvonalként a –»KERETET«–!
4. Kattints a kis csillagra a keret mellett!
5. Add meg az animálandó elemeket sorrendben!
6. Próbáld ki!


Prezi betűtipusok

Korábban már megjelent egy blogbejegyzésünk a preziben használható betűtípusokról, ezeken belül is a magyar ékezetesekről. De mi a helyzet, ha nem találjuk meg közöttük a nekünk megfelelőt?

Valójában ennél sokkal több betűtípust használhatunk, melyek nincsenek feltűntetve a beállításoknál („Template” menü alatt a „Customize current template”), de a prezi tartalmazza őket. Melyek ezek a betűtípusok, és hogyan lehet őket használni?

Ha a prezink szerkesztése közben megnyomjuk a Ctrl+Shift+C billentyűkombinációt, egy kis ablakban megjelenik prezink stíluslapja. Ennek az első 3 pontja vonatkozik a betűk fajtájára, a képen a pirossal bekeretezett szöveg a betűtípus:

asf

 

A fontFamily mutatja, hogy mire vonatkozik az adott font:
strong – Subtitle
head – Title
body – body

A betűtípusunk nevét pedig az idézőjelbe kell beírnunk, itt alapbeállításként  a ‘PTSans.swf’ szerepel (a prezi betűk kiterjesztése minden esetben .swf):
src: url(‘betűtípusunkneve.swf’);

És most lássuk, mely betűtípusokat írhatunk be ide, melyek magyar ékezetes karakterekkel rendelkeznek:

AnnieUseYourTelescope.swf
Crial-Black.swf
CrimsonText.swf
CrimsonText-I.swf
CrimsonText-B.swf
CrimsonText-BI.swf
danielbd.swf
existence-unicaselight.swf
fertigopro.swf
freeserif.swf
GentiumBasic.swf
GentiumBasic-B.swf
GentiumBasic-I.swf
GentiumBasic-BI.swf
GentiumPlus-I.swf
GentiumPlus-R.swf
HelveticaNeueLTPro-Blk.swf
HelveticaNeueLTPro-Lt.swf
Inconsolata.swf
JosefinSlab.swf
LiberationSerif-Bold.swf
LiberationSerif-Regular.swf
LobsterTwo.swf
LoveYaLikeASister.swf
myriadpro.swf
OpenSans.swf
OpenSans-B.swf
OpenSans-BI.swf
OpenSans-I.swf
OpenSans-Light.swf
OpenSans-XB.swf
PTSans.swf
PTSans-I.swf
PTSans-B.swf
PTSans-BI.swf
PublicGothicSquare.swf
VeraMono.swf
YanoneKaffeesatz.swf

 

Vannak olyan betűtípusok, melyeknek több variációja is elérhető:

-B : vastag
-I : dőlt
-BI : dőlt vastag
-XB : nagyon vastag
-Light : vékony

A betűknek tetszőleges szín is adható, erről majd legközelebb írok.

Anna

 


Hangos a Prezi!

Ahogy azt február 13-án írtuk, megérkezett a hang a Prezihez! (Hírlevél feliratkozóink a hónap elején már kaptak egy rövid bemutatót is.)
Nézzük, hogyan is működik!

1. lépés: Kezdjetek egy új Prezi. Tegyetek be elemeket, építsetek útvonalat. (Nem tudod, hogyan kell? Gyere el a következő alaptréningünkre: prezimagyarul.hu/alaptrening)

2. lépés: Rögzítsetek hangalámondást valamilyen hangfelvevő programmal vagy egész egyszerűen csak töltsétek le a kedvenc zenéteket a számítógépetekre!

3. lépés: Kattintsatok a felső menün az  Insert fülre, azon belül pedig válasszátok az “Add back-ground music” gombot!

4. lépés: Válasszátok ki a háttér zenét a gépetekről. És töltsétek fel!

5. lépés: Present módban ellenőrizzétek: tényleg szól a háttérzene!

Screen Shot 2013-03-13 at 12.31.33 PM

Vagy inkább csak az egyik lépés alá szeretnétek hangot vagy hangalámondást betenni? Akkor vissza a 3. lépéshez:

3.b, Válasszatok egy útvonalpontot, ami alá zenét tennétek! Kattintsatok rá a baloldali menün!

4.b, Válasszátok ki az Insert –» “Add voice-over to Pathstep #” gombot és töltsétek fel a zenét vagy a kommentárt!

5.b, Ismét jöhet az ellenőrzés Present módban!

Screen Shot 2013-03-13 at 12.32.09 PM

Mostantól tehát használhattok hangot is – hasonló eredmények érhetőek el :-) (az indítás után a bal alsó sarokban levő “Play” háromszöget nyomjátok meg):

Bármilyen kérdésetek van, írjatok nyugodtan nekünk az info@prezimagyarul.hu -ra!
Mester Tomi


Inspiráció – negatív tér

Gyönyörű logók, amelyek a negatív és pozitív figurákkal játszanak! Merítsetek belőle! :-)
Még több… itt!

negative-space-logos-22

 

negative-space-logos-17

 

negative-space-logos-10

 

negative-space-logos-33


vendégblog: Nyerhet a Prezi?

Az eredeti cikk az onlinemarketing.blog.hu-n jelent meg. Köszönet érte Berényi Konrádnak!

Önmagában érzelmi okok miatt is drukkolok a Prezi prezentációkészítő szolgáltatásnak. Nemcsak azért, mert alapvetően magyar ötletből részben idehaza megvalósuló megoldás, hanem a Startup konferenciák miatt is: az alapítók egyike, Halácsy Péter elmondása szerint ott ült az első Startup konfon és figyelt, tanult – a harmadikon pedig már ő volt az egyik keynote előadás tartója a Prezivel…

Tegnap olvastam Somlai-Fischer Ádám nyilatkozatát, amely szerint “Meg lehet törni a Power Point piaci hatalmát”. De vajon valóban? Nyerhet a Prezi?

Én azt hiszem, nagyon magasra van rakva a léc ezzel a kijelentéssel, de nem lehetetlen. Ha a hatalom megtörése a kimutatható számú piaci részesedés, akkor mindenképpen. Az, hogy idővel többen használjanak Prezit, mint Power Pointot… hát, egyelőre elérhetetlen messzeségben lebeg. Ennek nemcsak a megszokás és a tőkeháttér az oka, hanem részben a használhatóság és a funkciók is. Egyelőre a Prezi egy bonyolult program, ráadásul néhány megszokott, ámde hasznos funckió hiányzik is belőle (pl. a két képernyős mód, az egyik képernyőn látom az időt, az eltelt időt, a jelenlegi és következő fázist, a másik meg a kivetítő a valódi tartalommal). Igaz, az elmúlt pár hónapban láthattuk, radikális fejlesztésekre és megújulásokra képes a Prezi, így ezek a funckiók idővel gondolom meg fognak jelenni.

De ettől még a Power Point egy olyan program, amit könnyen lehet használni. Ha csak fel kell dobálni pár infót, akkor sokkal gyorsabban használható, mint a Prezi. Kell egy nagy lépés, hogy valaki a Prezit kezdje használni – és ha ez megvolt, kell a sikerélmény és a megszokás is. Ehhez pedig bizony kulcsembereket kell megfogni. Két ilyen irányt látok: az egyik a sztárelőadók (szakmai, tudományos konferenciákon), a másik az oktatók (egyetemeken, főiskolákon). Ha ebből a két körből sok evangelista ügyfelet sikerül megfognia a Prezinek, akkor divattá válhat. Ha divat lesz, akkor sokan hajlandóak megugrani az első lépést. És ha ezt megteszik, akkor akár még használják is…

Hogy ez mennyire így lehet? Ma államvizsgáztattunk az Edutuson. Az egyik Edutusos oktató elterjesztette a Prezi használatát a hallgatói körében. Ma ott volt 17 vizsgázó, akiknek a szakdolgozatukat kellett prezentálniuk. A 17 prezentációból 6 volt Power Point – és 11 Prezi.

Nyerhet a Prezi?

Berényi Konrád, tanácsadó
onlinemarketing.blog.hu


Szezonzáró újdonságok

Évvége előtt még 2 újdonsággal rukkolt elő a prezi.com. Ki látja a képen a változásokat? :-)

Screen Shot 2012-12-21 at 12.39.29 PM

A jó öreg Zebra is a Buborék sorsára jutott, egy új egyszerűbb eszköz váltotta fel. Ha jól tudjuk egyelőre nincs fantázia-neve, de “Transformation Tool”-ként, azaz transzformációs eszközként került a köztudatba.3

Ahogy eddig is, a középső tappanccsal tudjuk mozgatni az elemeinket és a plussz-minusz gombbal nagyítani.

2

Mostantól a képek sarkaival tudunk szintén átméretezni és forgatni is.

1

A másodlagos szerkesztő funkciók pedig felkerültek a transzformációs eszköz tetejére.

 

A második eszköz a saját könyvtár, amit a felső menün találhattok meg. Ez is egyszerűen működik:

1. Jelöljetek ki olyan csoportokat, amiket majd más Preziben is szeretnétek használni.
2. Kattintsatok a “Library” ikonra, majd az “Add selection to Object Library”.

És már kész is, akármikor használhatjátok a saját elemeiteket. Itt egy videó is róla.

 

 Tomi


Hogyan kapom meg a számlát a Prezi.com előfizetésemről?

…Kérdezik tőlünk egy csomóan e-mail-ben.
Tulajdonképpen két módon is – amikor az ember kifizeti az első Prezi feliratkozását (59$ vagy 159$ évente), rögtön megkapja a számlát e-mail-ben, de ha mégsem (spam, ilyesmi…), akkor megtalálja a prezi.com/settings oldalon, miután bejelentkezett!

Viszont egy dologra ügyelni kell!
Minden feliratkozás (Enjoy vagy Pro) egy 30 napos próbaidőszakkal indul, ami azt jelenti, hogy ebben a 30 napban ingyen használhatjuk a programot – emiatt nem fizetünk még és emiatt számlát sem kapunk. :-) Abban a pillanatban, ahogy fizettünk, már meg is kapjuk a számlánkat!

Ha bármi kérdésetek van még ezzel kapcsolatban, írjatok!

Tomi