Minden mindennel összefügg.

Egy profi Prezi megszerkesztéshez sem elég, ha végig csak a buborékot nyomkodjuk és a végtelen vászon szerkesztőfelületén húzogatjuk elemeinket. A legjobb minőség eléréséhez egy, kettő, három vagy még több háttérprogramra lesz szükségünk. Van, amelyiket nehéz használni, és van, amelyik szinte magától értetődő. A most induló cikksorozat célja, hogy bemutassa a leghasznosabb segédszoftvereket, amelyekre nektek is szükségetek lehet. Íme a gyűjteményünk, amit most megosztunk veletek:

– Photoshop: Az egyik legismertebb képszerkesztő, képmanipuláló szoftver, amely mára már meghódította a világot. Előnye, hogy gyakorlatilag, akármit megtehetünk vele – csak a képzeletünk szab határt grafikánk minőségének. Hátránya, hogy viszonylag drága program és eleinte bonyolultnak tűnhet a kezelése.

– Gimp!: A Photoshop kistestvére. Egyszerű, ingyenes – cserébe kissé megköti a kezünket a lehetőségeket illetően. (Magyar nyelven letölthető itt: http://www.gimp.hu/)

– Képkereső oldalak:
http://www.istockphoto.com/ – http://www.gettyimages.com/ – http://www.flickr.com/ (személyes kedvencünk) – http://www.google.com (az egyszerű megoldások kedvelőinek)

– VectorMagic Pro: Vektorizáló program. Egyszerűen varázslatos – a rossz minőségű, pixeles, homályos képeket is képes újra élvezhető minőségűvé tenni. (Online kipróbálható itt: http://vectormagic.com/home)

– Google Sketch-Up!: A Google egyszerű kis háromdimenziós modellező programja, amelybe ingyenesen letölthetjük a mások által elkészített modelleket. Két kattintással pedig olyan automatikus “kirajzolást” végez a program, amitől az eredmény olyan lesz, mintha otthon skicceltük volna, szabad kézzel. Gyönyörű és hasznos! (Ingyen letölthető itt: http://sketchup.google.com/)

– Kuler: Ez egy online program, ami a színtan törvényei alapján meghatározza a Prezinkben használatos harmóniákat. (Próbáljátok ki ezt is! http://kuler.adobe.com/)

– Filmrögzítő programok: A nyitólapunkon van egy Prezi, ami igazából egy YouTube videó. Ezt úgy csináltuk, hogy a Prezinket először egy Camstasia nevű képernyőrögzítő programmal felvettük, majd még egy videóvágó-szoftverrel kicsit kiigazítottuk. Egészen új lehetőségeket kínál a dolog…

 

A legtöbb segédprogramot egyből le is tölthetitek és ki is próbálhatjátok, úgyhogy vágjatok bele mielőbb! Meglátjátok, hasznos lesz.

Ha problémába ütköztök, figyeljétek a Blogot, hiszen mostantól minden héten egy-egy cikkben részletesen is bemutatjuk a Prezi fenti kis “barátait”!

Tomi