Egy-egy bejegyzésben és a kézikönyvben is érintettük már, de most foglalkozzunk vele részletesen is:
Ez a cikk arról szól, hogyan működik a Theme Wizard, magyarul a Stílus Varázsló. Leírom nektek, miként állíthatjátok be gyorsan és pontosan a hátterek színét, a betűk típusait és a grafikus elemek megjelenéseit.
Íme:

Nyissátok meg a Buborék “Colors & Fonts” albuborékját. Itt egy csomó előre definiált stílus közül választhattok, de ha a “Theme Wizard”-ra kattintotok, megnyílik előttetek a végtelen (színügyi) lehetőségek tárháza. Ezt a képet fogjátok látni:

 

Ezen az ablakon a háttér színét állíthatjátok át. Illetve, ha előfizetéssel rendelkeztek, saját logo-t is betehettek. Látjátok? A felső ablakban rögtön egy előnézetet is kaptok! Ha végeztetek, kattintsatok a “Next” gombra és jön a második lépés:
.

Ebben a szerkesztésben a választható 3 betűcsaládot szabhatjátok testre. Meghatározhattok színt és betűtípust. Zoli korábban már írt egy bejegyzést, ami külön kitér arra, hogy melyek azok a betűtípusok, amelyek magyar ékezettel is bírnak – a 15-ből 7 ilyen van. Itt olvashatjátok.

Ha megvagytok, ismét kattintsatok a “Next”-re, jön az utolsó ablak:
.

Itt a grafikus elemek kerülnek górcső alá: nyilak, körök, keretek és kiemelések színeit szabhatjuk meg. Ha végeztetek, kattintsatok a “Done”-ra és egy csapásra az egész Prezitek megkapja az általatok beállított új külsőt.

.

Haladó felhasználóknak:
Biztos észre vettétek, hogy a “végtelen lehetőségek tárháza” azért nem fedi le a világ összes színét, hiszen eszközönként csak 30 árnyalatból választhattunk. Aki jártas az RGB színkódokban, annak tetszeni fog a “MANUAL” funkció. A Theme Wizard-ot újra megnyitva, lent kattinthattok át erre az ablakra:

Itt minden színt, megadhattok az ún. RGB kódolással, amellyel nagyjából 27 millió különböző árnyalat válik elérhetővé – az adott színt pirosból (R), zöldből (G) és kékből (B) kikeverve. Ezzel kicsit bővült a palletta. :-) Egyébként általában ezt a lehetőséget akkor használjuk, ha már van egy szín, amit máshol láttunk és szeretnénk beépíteni a saját prezinkbe. A kérdés már csak az: hogyan szerezzük meg egy adott szín RGB-kódját? Pontosan erre való a ColorPic nevű ingyenes kis háttérprogram, ami egy kattintásra megmondja, akármelyik színről, hogy hogyan épül fel! Zoli erről is írt már korábban: itt.

Így már könnyűszerrel beállíthattok mindent, ami a Prezitek arculatát fogja jellemezni.
Sok sikert hozzá!

Tomi

ui.: Az eddigi összes tréningünkön felmerült az a kérdés, – úgyhogy gondoltuk titeket is érdekelhet – hogy ha egyszer beállítottunk a saját színvilágunkat, akkor hogyan vihetjük át azt a többi Prezinkbe is… A következő bejegyzés erről fog szólni! :-)